“Hoe houd jij alle ontwikkelingen bij in en rondom het sociaal domein?”
Toelichting
Hoe houd jij alle ontwikkelingen bij in en rondom het sociaal domein?
Er is meer dan genoeg te doen in het sociaal domein waar het credo is “doen wat werkt”. Maar hoe weet je wat werkt? En hoe blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? De decentralisaties in 2015 hebben ontzettend veel in beweging gezet. We zien dat de wijzigingen in wetgeving elkaar steeds sneller opvolgen en de financiën staan enorm onder druk. In dat complexe speelveld zijn er steeds nieuwe vraagstukken waar antwoorden op moeten worden gevonden. Waar haal jij je kennis vandaan en hoe vind jij je weg in alle (wetenschappelijke) rapportages, onderzoeken en analyses over het sociaal domein? En in hoeverre faciliteert jouw organisatie leren en ontwikkelen?
In samenwerking met Publiek Denken zijn wij een onderzoek gestart om in kaart te brengen hoe jij je vakkennis vergroot in deze tijd waarin de grootste transformatie sinds decennia zich voltrekt. Doe mee aan het onderzoek en laat ons weten hoe jij op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen in het sociaal domein.
De uitkomsten van de raadpleging en een interview met Bianca den Outer van jb Lorenz worden gepubliceerd in magazine Publiek Denken. Wil je dit teruglezen? Voor geïnteresseerden die werken voor overheid is een abonnement gratis. Meld je hier aan.
Hoewel ik geen ambtenaar ben wel vragenlijst ingevuld. "Knowledge of the crowd" (Kennis van de massa) helpt mij om voor mijn startup iedere financiële regeling in het sociale domein te vinden en de aanvragen hiervoor door mijn doelgroep meer succesvoller te laten zijn.
Beste Niek, dank voor het invullen van de vragenlijst! Wat is voor jou de beste manier om "knowledge of the crowd" op te halen? Helpt een platform als 1SD om een goed beeld te krijgen?
Dag Marco,
1SD is voor mij 1 van de platforms om, in zeer beperkte mate "kennis van de menigte" te verzamelen. Mijn specifieke interesse ligt bij kennis over financiële regelingen in het sociale domein vanuit de vraagzijde, dus de cliënt. Om die kennis te verzamelen en bundelen, ben ik het portaal SocialCase.nl aan het ontwikkelen. Via het daar aangeboden forum is het de bedoeling dat sociale hulpverleners de ontwikkelingen rond en ervaring met het aanvragen van financiële regelingen voor hun cliënten met elkaar kunnen gaan delen.