Academie Sociaal Domein

Landelijk channel

Vraag

30 juni 2021
Profielfoto van Jeannette Pot
Consulent Sociaal wijkteam

“Herken jij dat het huidige aanbod niet aansluit voor mensen met een LVB (en ook mensen met autisme), om hen te begeleiden naar een gezonde leefstijl?”

Toelichting

In het wijkteam komt de vraag naar meer begeleiding in een traject of ondersteuning. Bijvoorbeeld ter voorbereiding op of na een gastric bijpassoperatie. Het gaat met name over mensen met LVB of  met autisme  die vanwege gezondheidsredenen moeten afvallen. Het huidige aanbod sluit vaak niet goed aan qua gedragsverandering door de beperking (laag niveau/autisme) en de termijn van begeleiding. Herhaling en gedragsverandering vraag vaak meer dan  het huidige aanbod van 4 tot 6 behandelingen.

Motivatie

Ik wil graag meer ideeen hoe dit op te pakken en wellicht zijn er al pilots of methoden bekend. 

Werkgebied

In Rivierenland, gemeente Culemborg.

Profielfoto van Ronald Wierstra
Strategisch Adviseur Gemeenten

Beste Jeanette,

Wellicht vind je dit interessant. Het sluit niet 1 op 1 aan op je vraag, maar volgens mij komt het redelijk in de buurt.

Met vriendelijke groet,

Ronald

Profielfoto van Suzan Möller
Gedragswetenschapper/psycholoog
Profielfoto van Linda Jansen
Ervaringsdeskundige

Beste Jeanette,
Ik geloof zeker dat je meer tijd en persoonlijke aandacht nodig hebt om succesvol te zijn. Denk ook niet dat je het eenzijdig kunt aanvliegen maar veel beter holistisch benadert. Mensen met LVB/autisme zijn erg gebaat bij mediatie (medierend leren). Maak contact met de kwaliteiten van iemand en dan heb je een positief vertrekpunt om zaken aan te pakken waar wellicht minder motivatie voor is. Ik ben zelf geen expert maar ik zie dat dit principe bij mijn dochter met Downsyndroom erg goed werkt (in algemene zin qua leren). En heel eerlijk: het is een principe waar we allemaal ons voordeel mee zouden kunnen doen.
Het werkt dieper door en dus niet alleen op de gedragscomponent. Want alleen op gedrag loop je het risico de grip kwijt te raken.
Mvg Linda Jansen

Profielfoto van Anoushka Verspay
Anoushka Verspay
Seniorencoach

Hai Jeanette
Ik zou de vraag uitzetten bij organisaties in jullie omgeving die werken met mensen met een cognitieve beperking. Die hebben volgens mij ook vaak programma's gericht op leefstijl. Werken met LVB is echt een apart vak en daar hebben zij de expertise voor. Een traject met een LVB-er zal iid langer duren en meer herhaling vragen. Dat geldt vaak ook voor mensen met autisme.
Gr
Anoushka

Profielfoto van Jan ten Klooster
Praktijk/werk begeleider