Academie Sociaal Domein

Landelijk channel

Vraag

13 juli 2021
Profielfoto van Peter van der Linden
Wijkmanager

“Wie werkt aan positieve gezondheid in een buurt of wijk, samen met buurtbewoners en samen met partners in de wijk? Wie (her)kent dat en wil ervaringen delen?”

Toelichting

In het verleden leerden we dat positieve ervaringen elders, enorm stimulerend kunnen werken voor actieve bewoners en professionals. Dat zagen we bijvoorbeeld terug bij de aanpak van het Sterrenburgpark (aanleg natuurlijke speelplek, ontmoeting bevorderen, bewegen en spelen stimuleren, voorzieningen verbeteren).
De positieve ervaringen in Apeldoorn Zuid (bewoners nemen heft in eigen hand) en Leiden Noord (park nieuw leven inblazen, met o.a. theehuis en sport- en spelvoorziningen), zijn letterlijk de basis voor bijvoorbeeld de Tuin van Sterrenburg, een bewonersinitiatiief dat leidde tot Tuinhuis met horeca en ontmoeting, nieuwe activiteiten in en rond het park, wijkvereniging, hulp/klusdienst in wording.
Ken jij een positief voorbeeld van samen met de buurt werken aan gezondheid dat je met mij wil delen?

Motivatie

In de wijk Sterrenburg (22.500 inwoners, 50 jaar oud, Dordrecht) bleken in enkele oudere buurten, met veel sociale woningbouw, de problemen met gezondheid veel groter dan gemiddeld in de hele wijk. Samen met wijkpartners zijn we een traject gestart: Gezond Rondkomen. In onze aanpak willen we nadrukkelijk uitgaan van de wensen en behoeften van de buurtbewoners. Dat klinkt logisch, maar is in de praktijk nog een hele klus...
In veel ervaringen elders (stad, regio, landelijk) lezen we vooral over beleidsmatige zaken, goede voornemens e.d. Maar die concrete, effectieve aanpak vinden, die uitgaat van de buurtbewoners, is veel lastiger...
Wie (her)kent dat en wil eens ervaringen delen?

Werkgebied

Dordrecht

Profielfoto van Ingrid Van Bussel
Leefstijlcoach en Poh

Ik werk als POH met positieve gzondheid ,zeker wanneer iemand niet goed is in te stellen en /of overgewicht en hogge bloeddruk blijft ,ga ik verder kijken .
De mens is meer dan alleen zijn aandoening.Het spinneweb is een mooie tool voor het andere gesprek .
Is iemand eenzaam ? zijn er geldzorgen ? geen zingeving ? Dit komt dan boven tafel .
Dan ga je kijken of iemand hier iets mee wil of kan doen en waar kun je ondersteuning in bieden .Ervaring met de digitale en de gewone versie .

Profielfoto van Wim de Jong
Adviseur, onderzoeker, projectmedewerker

Positieve Gezondheid en gezondheidspercepties van mensen met een lage SeS
Francisca Flinterman, Pascal Bisscheroux, Paula Dijkema, Frank den Hertog, Marja de Jong, Anita Vermeer, Manon Vosjan
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 97 (3), 96-105, 2019

Profielfoto van Wim de Jong
Adviseur, onderzoeker, projectmedewerker

Dag Peter,
Erg enthousiast ben ik over de aanpak in Voorstad Deventer. Daar is met al bestaande groepen in de wijk actieonderzoek gedaan over wat gezondheid voor hen is, wat daarin belemmerend is en nodig is. Dit was toen onderdeel van een promotieonderzoek. Wij zijn nu bezig dat te vertalen naar een vereenvoudigde aanpak die op meer plekken kan worden toegepast. Als je daarover meer wilt weten, hoor ik het graag.

Profielfoto van Janny de Boer
Netwerk adviseur

Hi Peter,

In de provincie Limburg is al veel ervaring opgedaan met het werken vanuit positieve gezondheid. Ik voeg een link toe naar een webinar over deze ervaringen. Je kunt ook een magazine downloaden waar allerlei verhalen in staan over werken met positieve gezondheid in Limburg.
https://www.iph.nl/leren-van-limburg/

Een ander voorbeeld waar je naar kunt kijken is het project wijzer in de wijk, waar oa GGD Hollands Midden bij betrokken is. Ook hiervan stuur ik je een link
https://www.awpgnzh.nl/wijzerindewijk/

Veel succes in Dordrecht,

hartelijke groet
Janny de Boer, netwerkadviseur Alles is Gezondheid ( we werken nauw samen met het instituut voor positieve gezondheid)

Profielfoto van Linda Otterman
Directeur

Hallo Peter,
Met de werkwijze van Samen Oplopen verbinden 'stevige inwoners' (vrijwilligers) aan gezinnen die veel stress en zorgen (meervoudige problemen) hebben in dezelfde gemeente. Ze lopen een tijdje samen op en worden begeleid door een professional vanuit een welzijns- of zorgorganisatie. Zo verbinden mensen uit verschillende wijken in dezelfde woonplaats zich. De 9 levensgebieden van 'Samen Oplopen' vallen vrijwel samen met de 6 dimensies bij Positieve gezondheid. Zie de links hieronder.
Misschien kunnen jullie in jullie werkgebied iets met deze werkwijze? Groet! lindaotterman@samen-oplopen.nl

Profielfoto van Dennis de Wit
Beleidsadviseur

Dag Peter,

Ik weet dat Anneke Hiemstra van Pharos veel expertise en praktijkvoorbeelden heeft vanuit het landelijk programma Gezond In en de deelnemende Gezond in de Stad (GIDS) gemeenten. Bij Gezond in de Stad en andere preventieve programma's wordt veel gebruikt gemaakt van de uitgangspunten en inzichten van positieve gezondheid. Hierbij haar contactgegevens zijn: Anneke Hiemstra, Strategisch Adviseur Gezond in
06-21649592 / A.Hiemstra@pharos.nl

groet, Dennis de Wit
gemeente Velsen

Profielfoto van Sander Moret
Adviseur

Hi Peter,

Ik weet dat ze bij SMWO uit Goes werken met Positieve Gezondheid in de Oosterschelderegio. Zij doen veel verschillende interventies, allemaal vanuit Positieve Gezondheid en vaak samen en door de wijk.

Veel succes,
Sander Moret (Dordtenaar en oud-bewoner van Sterrenburg)

Profielfoto van Dunya Vermaat
Trainer & Ervaringsprofessional

Bij In de kern Gezond in Utrecht Leidsche Rijn zijn ze hier druk mee bezig. Je zou eens contact kunnen opnemen met Janine van der Duin van Lister.

Profielfoto van John Dierx
Lector

Beste Peter, wij werken hier vanuit Avans lectoraat Leven Lang in Beweging al een tijdje mee en experimenteren hiermee in wijken in Oss, Breda en nu in Den Bosch 4 wijken. Ook Eindhoven en Helmond gaan we per september starten. We hebben dus wel wat ervaring opgedaan de afgelopen 4-5 jaar. Ik deel je ervaringen maar starten vanuit een groep welwillenden kan wel ook de rest meekrijgen. Bij onze aanpak doen we zelf niets behalve bewoners met elkaar in gesprek brengen en bijeenkomsten faciliteren. De gesprekken nemen we op en analyseren we kwalitatief. Activiteiten die ontstaan komen vanuit de bewoners dus wij en de professionals in de wijken bedenken niets en doen niets tenzij er een concrete vraag komt voor ondersteuning op facetten. het proces gaat heel langzaam dus vraagt lange adem en kan de politieke termijn overschreiden :-) Dat is wel een aandachtspunt denk ik.

Vriendeijke groeten, John Dierx (lector Leven Lang in Beweging, Avans Hogeschool)