Academie Sociaal Domein

Landelijk channel

Vraag

6 mei 2021

“Waar en wanneer loop jij als professional tegen de grens van jeugdhulpplicht aan?”

Toelichting

De rapportage van de werkgroep financiële beheersbaarheid jeugdstelsel beschrijft het haarscherp: afbakening van jeugdhulp is een must om te komen tot een houdbaar stelsel van jeugdhulp. In de #podcast met Rene Peters (https://lnkd.in/dKhd7xa) vertel ik er ook over: wanneer we de jeugdhulp oprekken voor zoveel mogelijk kinderen, komen voorzieningen voor kinderen die zwaar in de knel zitten, onder druk te staan. Dat moeten we niet willen! Daarom waren we blij dat wij in 2020 al een onderzoek mochten doen naar de afbakening van ambulante jeugdhulp. Een vorm van jeugdhulp die in 5 jaar tijd met 3,3% per jaar is gestegen en de kosten heeft doen toenemen met 16%. 

Ik ben benieuwd of jullie dit herkennen in de praktijk: Waar en wanneer loop jij als professional tegen de grenzen van de jeugdhulpplicht aan?

Profielfoto van Carlos M Usuga Koster
Ouder en kind adviseur

Beste Bianca,

de jeugdhulpplicht is terecht echter moet er dan ook gezorgd worden dat deze voldoende uitgevoerd (voldoende ervaren man en vrouw kracht) kan worden en tevens ook wanneer houdt je plicht op, hoelang blijven je bemoeien, dan wel zorgen.
Het spanningsveld van bemoeizorg en of vrijwillige hulpverlening is nog niet zo makkelijk. Wanneer voer je dwang of drang op. Is de regie helder bij de jeugdhulpplicht?
Kortom het jeugdhulpverleningsveld is erg dynamisch net als de gezinnen. Hulp op maat, met goede aansluiting lijkt me vooral van belang. Het is niet alleen onze plicht als volwassen te zorgen voor kinderen, maar het is ook het recht van het kind om goed verzorgd te worden op haar/zijn manier, op haar/zijn tempo. Kunnen we dat voldoende bieden?
Mocht je nog vragen hebben ben ik via mail te bereiken op c.koster@oktamsterdam.nl of mobiel 0634448861.
Groet Carlos Koster