Academie Sociaal Domein

Landelijk channel

Vraag

26 juni 2023
Profielfoto van Warner Admiraal
Manager

“Wie kent goede voorbeelden van specialistische jeugdhulp als vrij toegankelijke algemene voorziening?”

Toelichting

Voor een gemeente in Zuid-Holland werk ik mee aan een inkooptraject waarbij de specialistische jeugdhulp naar voren wordt gehaald - onder andere door deze vrij toegankelijk te maken. Hier is in de afgelopen jaren enige ervaring op gedaan. Professionals zijn tevreden over het gemak waar mee kan worden samen gewerkt. Inwoners ervaren het gemak van de samenwerking tussen professionals. En lokale teams kunnen laagdrempelig op de specialist terugvallen. Maar het is niet alleen makkelijk. Er ontstaan bijvoorbeeld nieuwe grenzen of schotten, en met het gegeven vertrouwen neemt het verantwoordingsgemak niet perse toe. Toch zien we hierin een kans om de jeugdhulp dichter bij de inwoner te organiseren en te normaliseren. En in het organiseren van de samenwerking tussen stevige lokale teams en expertise invulling te geven aan een deel van de hervormingsagenda. 

Zijn er gemeente die hier ook ervaring mee hebben? Kunnen jullie successen, leerpunten, kansen en risico's delen? Willen jullie je ervaring delen? Wat kunnen anderen van jullie leren? 

Motivatie

Samen leren

Werkgebied

Jeugdhulp

Profielfoto van Miriam Wasser-Christenhusz
Kinderverpleegkundige en aandachtsvelder psychosociale familie gerichte zorg

Als Kinderverpleegkundige met aandachtsveld psychosociale familiegerichte zorg is in de omgeving Gelderland / Drenthe/ Groningen samenwerking met de verschillende CJG/SWT/ SamenDoen/WMO en van daaruit ontstaat dan binnen in het gezin vanuit positieve gezondheid wat nodig is.
Samen werking met Highfive GGZ centraal maatschappelijk werk, Fysiotherapeuten die o.a ook PMT geven. Scholen de IBers leerkrachten.
Intramuraal ziekenhuizen bv Prinses Máxima maatschappelijk werk/ psycholoog . Van belang de transmurale brug ook te versterken hierin en extramuraal met intramuraal met elkaar te verbinden korte lijnen tot stand brengen,
Vanuit die positieve gezondheid ontstaat dan de integrale zorg.
Ik merk door de jaren heen wel dat het in de rol van casemanager in het gezin hard werken is om iedereen bij elkaar te houden.
Risico van schotten en eiland vorming voorkomen.
Op het moment als de professionele zorg en jeugdverlening gezamenlijk langer in een gezin zit dan vaak wel de neuzen dezelfde kant op en hele korte lijnen mekaars expertise verbinden.

Profielfoto van Anja Bruijkers
Geestelijk verzorger

In Zutphen en omgeving is jeugdcoach Karen Molenaar actief in training, begeleiding van jeugd en jongeren. Ze gebruikt een autobus, waarin en waarmee ze naar de jongere toe rijdt. De begeleiding vindt plaats in de bus, maar het gesprek kan ook buiten met een wandeling plaats vinden. Moto: Samen op weg naar een fijner gevoel : zelfvertrouwen en veerkracht.
Tel. 06 - 31957152
info@karenmolenaar.nl

Profielfoto van Vivian Jacobs
Programmamanager

Beste Warner,

Iris van den Hurk denkt graag met je mee, je kunt haar bereiken op IrisvandenHurk@sterkhuis.nl.

Hartelijke groet,

Vivian Jacobs
Sterk Huis

Profielfoto van Jennifer Elich
Adviseur sociale basis, verbondenheid

Ha, ik weet niet of Utrecht dit zelf opvat als vrij toegankelijk algemene voorziening, maar de buurtteams jeugd komen aardig in de richting https://www.utrecht.nl/zorg-en-onderwijs/jeugd-en-gezin/aanvullende-zorg-jeugd/specialistische-jeugdhulp/

Profielfoto van Terenja Dors
Vaktherapeut / beeldend therapeut

In gemeente Haarlem gaan we per 1 juli een pilot starten waarin vaktherapie op verzoek van het wijkteam ingezet kan worden voor consultatie (3x kindersessie en 1x gezinsessie) en zo mee denken of en welke vervolghulp nodig is, of dat ouders met deze uitkomst alweer verder kunnen. Nog geen ervaring dus, maar misschien wel een idee?

Vaktherapie is erg geschikt om ook als vrij toegankelijke specialistische hulp in te zetten, omdat er voor vaktherapie geen DSM5 diagnose nodig is om een behandeltraject met jeugdige/gezin aan te gaan.