Academie Sociaal Domein

Landelijk channel

Vraag

11 december 2023
Profielfoto van Warner Admiraal
Manager

“Welke juridische vragen leven er op dit moment over samenwerken tussen zorgaanbieders onderling en met en sociaal domein?”

Toelichting

Van samenwerking wordt veel verwacht in zorg en sociaal domein. Veel organisaties zijn druk doende om samenwerking vorm te geven om de ambities in het Integraal Zorg Akkoord en het Gezond en Actief Leven Akkoord waar te maken. Jb Lorenz en Meer Kennis organiseren masterclasses op het thema samenwerking en de juridische kanten daarvan. In welke vormen is samenwerking vast te leggen? Wat zijn de aandachtspunten qua mededinging? Wat zijn de arbeidsrechtelijke afwegingen?

Voor de masterclass op 16 februari halen we graag bij ons netwerk op waar op dit moment concrete aandachtspunten zitten in de samenwerking die jullie op dit moment tegen komen. Waar lopen jullie tegen aan als het gaat om mededinging? Als het gaat om governance en om arbeidsrecht? De ontwikkelingen gaan snel op het moment namelijk. Dit geeft ons gelegenheid om nog beter aan te sluiten op de praktijk tijdens onze masterclasses.

Welke juridische thema’s spelen op dit moment het meest in de samenwerking tussen zorg en sociaal domein in het licht van IZA en GALA?

  • Governance
  • Mededinging
  • Arbeidsrecht
  • Fiscaal recht
  • Privacy
  • Anders, namelijk

Welke concrete juridische uitdagingen zien jullie op dit moment in de samenwerking tussen partijen in zorg en sociaal domein in het licht van IZA en GALA? Willen jullie dit kort en bondig met ons delen? Reageer gerust ook op elkaar met goede voorbeelden.

Ik verzamel dit ten behoeve van de masterclass Samenwerking en Mededinging in het licht van IZA op 16 februari 2024.

Motivatie

Aanmelden? Kijk vast even op onze website

Hai Warner,
Een concreet probleem voor samenwerkingsverbanden van zorgaanbieders (die bij aanbesteding een consortium hebben gevormd en vervolgens opereren als bijv. een stichting met de gemeente als opdrachtgever) is dat er bij detachering van medewerkers vanuit de moederorganisaties naar het samenwerkingsverband 21% btw moet gaan worden betaald.
Hartelijke groet, Jaap van der Kamp

"Iedere regel is een uitnodiging om er gemotiveerd van af te wijken, niet om ongemotiveerd na te volgen."#mindset
Veel inspiratie op de masterclass.

Profielfoto van Ellen Ophoff
Projectmanager Digitale Zorg

In het organiseren van de netwerksamenwerking rond kwetsbare ouderen op een netwerkplatform speelt bij ons de vraag: Hoe regel je de inzage in medische en niet-medische gegevens tussen professionals (medisch en sociaal domein) en informele zorg (mantelzorg). De belangen van privacy, kwaliteit van zorg en gebruiksvriendelijkheid zitten elkaar vaak in de weg. Hoe zorgen we dat informatie op een veilige manier wel gaat stromen?